Informace o alergenech

  • EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
  • ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Hotová jídla budou označována číslem dle přiložené tabulky. Evropským parlamentem a Radou EU byly stanoveny alergeny v tomto pořadí:

1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

    Lepek - další členění:
    01a - Lepek pšenice
    01b - Lepek žito
    01c - Lepek ječmen
    01d - Lepek oves

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7. Mléko a výrobky z něj

8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich

    Skořápkové plody - další členění:
    08a - Mandle
    08b - Lískové ořechy
    08c - Vlašské ořechy
    08d - Kešu ořechy
    08e - Pekanové ořechy

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, vyjádřeno v SO2

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.

V případě zájmu si můžete výše zobrazený informační leták stáhnout zde>>.
 

MŠ Satalice

U Obory 385
190 15 Praha 9 - Satalice
286 852 423 (ústředna) ms.satalice@email.cz
Vytvořeno službou Webnode